LIMBA "PIŢIPOANCELOR" va deveni universală, scrie New York Times

06.03.2012 11:26

Ziarul New York Times atrage atenţia asupra unui nou curent foarte la modă printre femei şi asupra impactului pe care vedete ca Kim Kardashian, Paris Hilton sau Britney Spears îl au, impact mult mai mare decât ne închipuiam.  În câţiva ani lingviştii preconizează că vom vorbi exact ca ele...iar asta nu e rău deloc. Vezi de ce!

 

La finalul anului trecut, lingviştii de la Universitatea din Long Island au publicat un nou studiu care afirma că majoritatea femeilor tinere au adoptat un nou mod de a vorbi: este vorba de două treimi din femeile vorbitoare de limba engleză care au participat la studiu şi se referă la folosirea unui ton jos, o unduire guturală care sună ca şi cum persoana ar fi răcită, iar acest fel de a vorbi este numit "vocal fry". Utilizatori frecvenţi ai acestui fel de a vorbi sunt actriţele Maya Rudolph şi Zooey Deschanel şi Kim Kardashian. Britney Spears şi Kesha o folosesc şi atunci când vorbesc, dar mai ales atunci când cântă. 

Dar, avertizează profesorul de lingvistică Carmen Fought la Colegiul Pitzer din Claremont, California, dacă femeile vorbesc ca Kim Kardashian sau Britney Spears, femeile sunt imediat catalogate ca fiind nesigure emoţional sau chiar prostuţe". Alţi lingvişti nu se grăbesc să le acuze pe femei, ba chiar au descoperit că ele folosesc instrumentele lingvistice pentru a crearea relaţiilor cu alte persoane, pentru a relaţiona. Mai mult, scrie New York Times, femeile folosesc şi vorbirea "uptalk" (inflexiuni în vorbirea directă care lungesc vocalele şi un accent sub forma unei interogaţii pe ultimul cuvânt) şi, cel mai important, aceste instrumente joacă un rol important în ascensiunea profesională a femeilor. Astfel, remarcă Gawker, departe de a fi un lucru negativ să vorbeşti ca o starletă pop, editorul executiv al New York Times, Jill Abramson, prima femeie numită în acest post, vorbeşte exact în acest fel. 

Iar editorul CNBC John Carney susţine că acest fel de a vorbi este o constantă printre femeile puternice de pe Wall Street -cărora le şi atribuie popularitatea fenomenului- şi, demn de observat, e des întâlnit printre seniori şi femeile de nivel mijlociu, dar mai rar întâlnite în rândul junioarelor.  Şi, contrar aparenţelor, stilul "uptalk" e folosit uneori şi de fostul preşedinte american George W. Bush, care nu as fost niciodată considerat nesigur emoţional.

 


Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: https://www.realitatea.net/impactul-lui-kim-kardashian-e-mai-mare-decat-crezi-femeile-vor-vorbi-ca-ea-in-cateva-zeci-de-ani_920150.html#ixzz1oKLsnZHz